Eva Klemming

Här berättar jag lite om vilka kurser jag gått sedan jag kom in i yogans värld.

Men den bästa kursen jag gått och går är livets kurs, den mest spännande, glädjerika och utmanande kurs jag kan tänka mig.

Jag är internationellt diplomerad yoga- och meditations lärare i kundaliniyoga och utbildad i MediYoga vid IMY i Stockholm. Jag har genomgått Yogabolagets kurs Yoga för utbrändhet 1, IMY´s modul Yoga-cancer, kurs i Mindfulness samt är utbildad i Sat Nam Rasayan healingteknik, Reiki healing och Chakrabalansering.

Under 7 år byggde jag upp och drev Yogaretreat Marielund utanför Gnesta, ett retreat/kursgård för yoga.

Att vidareutveckla mig i yoga och meditation betyder mycket för mig, jag blir mer och mer medveten på olika plan, från det lilla till det stora och tvärtom. Detta har bidragit till att jag lever livet mer här och nu.

Om mig och min resa in i yogans värld

Förändring

Jag har varit en högpresterande yrkeskvinna, egenföretagare i inredningsbranschen, varit oerhört engagerad, ordentlig och med stark pliktkänsla i mitt arbete. Jag var så duktig och jobbade jämt och glömde helt bort mig själv.

När jag var 42 år drabbades min dåvarande man Anders av cancer och som efter en lång kamp fick lämna detta liv. Min värld rasade och livet kunde aldrig mer bli detsamma. 5 månader senare dog även min pappa. Några år senare var det även dags för min älskade hund att gå vidare. Denna härliga hund var mitt stöd under dessa svåra år och det var han som fick mig att orka leva vidare. Det var fler jobbiga händelser som inträffade i min familj under den här tiden.

Det blev till sist lite för mycket på flera plan och jag blev utbränd.

Jag hade länge velat göra en förändring i mitt liv och utbrändheten fick mig att inse att jag inte kunde fortsätta med mitt företag. Kropp och hjärna hade sagt upp sig.

Jag började att gå på yoga och det hjälpte mig oerhört mycket och till sist vågade jag ta steget och sa adjö till mitt gamla liv och började mitt nya med att bli yogalärare.

En dröm

Under min utbildning till yogalärare så växte en dröm fram om att driva ett yogaretreat. Drömmen blev till verklighet.

Jag hade träffat en ny fantastisk man, Kjell. Tillsammans köpte vi en kursgård med ett mycket stort renoveringsbehov. Under 7 år byggde vi upp Yogaretreat Marielund utanför Gnesta, ett retreat för yoga. Dit kom människor från hela Sverige för att under en helg få sakta ner tempot och göra yoga.

Det var så givande med alla fina möten och samtal. Det var fantastiskt med vårt yogaretreat och vi fick med glädje ge från våra hjärtan och fick så mycket tillbaka.

Så allt borde vara perfekt. Men min kropp sa något annat. Det är självklart slitsamt att driva ett retreat, det är som ett hotell och jag hade många roller i denna verksamhet och något i dessa roller tog bort min livsenergi.

Gamla mönster

Jag förstod att jag fortfarande hade kvar en del av mitt gamla mönster, detta trots att jag bytt till ”yogabranschen” och förändrat mycket i mitt inre och yttre liv. Men jag gjorde fortfarande allt för alla andra och om igen glömde jag bort mig själv.

Jag behövde ”göra en ny resa i yogans värld” för min kropp signalerade att allt inte var okey. Mentalt förstod jag, men vad var det som låg bakom?

Så med yogans hjälp började jag lyssna och känna in i mitt hjärta, vad var det hjärtat viskade? Vad var det som kändes?

Känslor

Vad var det för känslor som jag tryckt undan?

Jag gjorde många meditationer, en del fantastiska men en del var ”smärtsamma”. Men de gjorde att jag förstod mer och mer mig själv. Jag såg mina masker jag burit på, bara för att överleva. Jag kände många känslor. Jag kände rädslan.

Alla dessa känslor som funnits med så länge och präglat mig ända sedan jag var ett mycket litet barn.

Ur ett yogiskt perspektiv så är det händelser som påverkar oss och vårt chakrasystem.

Det är de första 11 åren under vår uppväxt som påverkar oss i grunden om hur vi sedan blir i vårt vuxna liv och det är framför allt de 3 nedersta chakran som präglas och ger oss våra styrkor och svagheter. Våra tidiga känslor påverkar oss hur vi sedan agerar i vårt vuxna liv.

Mentala och emotionella präglingar och mönster som gör att vi t.ex. känner oss stressade, blir mer rädda, arga, otrygga, har dålig självkänsla, självförtroende mm. Chakrasystemet strävar efter balans och genom att utföra yoga så kan chakrasystemet balanseras så att kropp och sinne kommer i balans.

Tillit till livet

Jag är en mycket kreativ person vilket är både roligt och positivt. Men
för mig som drivit mig själv till utbrändhet så kom den också att bli min fiende. Jag har många gånger drivits av gammal inre rädsla om att det gällde att överleva. Jag har inte haft tillit, så livet blev en kamp.

"Vi styrs i livet av våra inre rädslor, vilket hindrar oss att leva fullt ut. Med hjälp av yoga kan du släppa dina rädslor och bli mer sann mot dig själv."

Det var dags för mig att sluta kämpa så hårt. För mig var det en befrielse att förstå vad jag behövde göra och egentligen borde det vara så enkelt, helt naturligt. Men det är en stor utmaning att våga ha tillit till livet självt, att släppa taget och bara följa med i livets flöde och se vad det då kan föra med sig.

"Trust that the Universe will give us what we need to safely go forward"

Yoga och meditation är ett kraftfullt verktyg att använda hela livet. Jag har låtit yogan guida mig nu i många år och jag blir mer och mer medveten på många olika plan vilket bl.a. gör att jag fattar beslut som är till för mitt eget bästa.

Jag förstår nu att det är viktigt att ta hand om mig själv, vara mer tillåtande och kärleksfull. Att inte vara så krävande och dömande utan släppa taget och älska mig precis som jag är.

Ju mer jag kan älska mig som jag är, så kan jag öppna upp och ge kärlek ovillkorligt till andra. I grunden handlar det om att våga öppna upp sitt hjärta för sig själv och andra. Att våga ge och ta emot kärlek.


Där befinner jag mig nu

2016 avvecklade och sålde jag Yogaretreat Marielund.

Jag bor nu på Österlen och fortsätter att lyssna in till mitt hjärta.


Jag har tagit tillbaka min livsenergi och kan fortsätta att känna glädje med det jag

brinner för  -  att förmedla yoga.


Välkommen att höra av dig till mig om du vill.

Eva

 

YOGARETREAT EVA KLEMMING

Himmelska huset på Österlen

    HEM